(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
Якість освіти в сфері інформаційних технологій в значній мірі залежить від використання сучасних форм та інструментів співпраці університетів із провідними компаніями. В числі нових інноваційних інструментів зараз виступають мікрокваліфікації, які швидко поширюються в цілому світі. На прикладі компанії SoftServe проаналізовано досвід застосування дуальної форми навчання, неформального навчання, професійного вишколу викладачів. Виділені проблеми та сформульовано моделі співпраці SoftServe із університетами, які підвищують готовність випускників до працевлаштування. Одним із важливих критеріїв, що визначають якість освіти, є врахування вимог ринку праці в освітніх стандартах та освітніх програмах (ОП). Цей критерій також є одним з основних, які враховуються в процесі акредитації окремих ОП. У системі професійно-технічної освіти баланс між змістом освіти та вимогами роботодавців забезпечується тим, що підготовка фахівців здійснюється на основі переліку професій (професійних кваліфікацій), а стандарти професійної освіти та індивідуальні освітні програми будуються на основі відповідних професійних стандартів. У сфері фахової передвищої та вищої освіти ситуація складніша, оскільки підготовка студентів здійснюється на основі переліку спеціальностей (встановленого на національному рівні), а зв’язок між окремими спеціальностями та відповідними професійними кваліфікаціями і стандартами набагато складніший, іноді навіть неоднозначний. У цих умовах критично важливо, щоб заклади вищої освіти, особливо технічні, якомога тісніше співпрацювали з відповідними підприємствами регіону, професійними організаціями та окремими роботодавцями. Таке явище вже стало типовим у сфері інформаційних технологій (ІТ). Одним із факторів, який безпосередньо впливає на це, є бажання ІТ-компаній і, особливо, студентів якомога швидше працевлаштуватися, що, в свою чергу, має значний вплив на зміну ринку освітніх послуг: дедалі більшої популярності набувають короткі освітні програми, дуальна освіта, неформальна та інформальна освіта.