(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
розробки проєктів в ІТ компаніях. Тому, при створенні проєктів виникає необхідність обґрунтованого вибору методологій управління проєктами, що дозволить швидко вирішувати проблеми, які виникають у процесі їх створення, та дасть можливість забезпечити високу ефективність проєктно-орієнтованої діяльності компаній. Проведений аналіз методологій показав, що на сьогодні їх існує достатня кількість, серед яких є жорсткі та гнучкі. Було визначено, що більшість дослідників доводять у своїх працях, що гнучкі методології є більш широко розповсюдженими в наш час і краще адаптуються до умов швидких змін у проєктах. Виключення становлять лише ті методології, які застосовуються для певних галузей, таких як медична, авіаційна та інші. Такі галузі передбачають використання тільки жорстиких методологій. У статті розглядається відносно сучасний підхід Agile до управління проєктами, його відмінність від традиційного підходу жорсткої методологі, наприкладї Waterfall, або інших; область застосування Agile; коротка історія; переваги та недоліки впровадження та його використання. У статті виконано порівняльний аналіз найпопулярніших на сьогодні гнучких методологій Scrum і Kanban. Розроблено блок-схему для обґрунтованого вибору методології Scrum або Kanban. Стаття базується на дослідженнях міжнародного та українського ринку ІТ компаній. Напрямком майбутніх досліджень авторів є проведення більш детального аналізу та порівняння жорстких і гнучких методологйї з метою використання комбінованих форм управління проєктами.