(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Метою роботи є створення деяких трійкових елементів. В роботі розглянуто пороговий елемент трійкової логіки на біполярних транзисторах та елементи трійкових систем на його основі. Визначено основні недоліки такого підходу. Розглянуто багатопороговий елемент багатозначної логіки та його конкретну чотирипорогову реалізацію. Наукова новизна полягає у використанні багатопорогового елемента багатозначної логіки як основи для побудови елементів трійкових систем. Показано, що перевагами багатопорогового елемента багатозначної логіки є більша кількість порогів вхідних сигналів, більша кількість рівнів, які він може розрізнити, і більша кількість вихідних сигналів. Наведено реалізацію деяких трійкових елементів, таких як напівсуматор, диз’юнкція та сильна кон’юнкція. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що багатопороговий елемент багатозначної логіки дозволяє використовувати його для синтезу базових елементів трійкової логіки та використовувати один підхід для всіх них. Додаткова практична перевага полягає в тому, що на практиці це дозволяє будувати більш різноманітні логічні та арифметичні пристрої зі спрощеною реалізацією. Реалізація трійкових пристроїв на основі порогової логіки – це спосіб створення трійкових пристроїв, які можуть конкурувати з двійковими пристроями за кількістю обладнання, потужністю, експлуатаційними можливостями та різноманітністю. Це, в свою чергу, призводить до більшої швидкості та спрощення структури пристроїв, а також збільшення швидкості обробки даних. Ці переваги є значущими в таких сферах використання комп’ютерів, як інтелектуальні системи обробки даних, експертні системи, теорія прийняття рішень, тобто де проводиться аналіз даних. Перспективами подальших досліджень є використання методу побудови та синтезу вузлів потрійних комп’ютерних систем на основі MTEML. Доцільною є їх оптимізація, розробка принципів математичного моделювання та програмного забезпечення таких систем та їх елементів.