(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
Розвиток сучасних обчислювальних технологій ставить під загрозу конфіденційність інформації, що майже завжди забезпечується традиційними криптографічними засобами. Ця обставина змушує шукати нові методи захисту. З огляду на сучасні тенденції, такими альтернативами можуть стати методи квантової криптографії, що дозволяють вирішити немало складних завдань, які неможливо виконати за неквантового обміну інформацією. Квантова криптографія - розділ квантової інформатики, що вивчає методи захисту інформації за допомогою квантових носіїв. Можливість такого захисту забезпечується фундаментальними законами квантової механіки. Одним з перспективних напрямків квантової криптографії є квантовий захищений прямий зв’язок (Quantum Secure Direct Communication, QSDC), який забезпечує безпечний зв’язок без спільного ключа. Характерною особливістю цього методу є відсутність криптографічних перетворень, відповідно, відсутня проблема розподілу ключів. Метою даної роботи є загальний огляд протоколів квантової криптографії, пошук їх слабких місць для подальшого розвитку та вдосконалення, а також виявлення вразливостей до різних атак. У статті проведено аналіз нових методів та протоколів, а також представлено їх переваги та недоліки. На основі часткових узагальнень теоретичних положень та практичних досягнень у галузі квантової криптографії було розроблено узагальнену класифікацію. Порівнюючи різні фактори протоколів та їх стійкість до певних кібератак, ми маємо можливість виявити ряд проблем у цій галузі та розширити можливості вибору відповідних методів для побудови сучасних систем квантового захисту інформації. У відповідності до цього, представлено висновки щодо використання протоколів та підвищення рівня їх ефективності.