(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
На сучасному етапі розвитку інформаційних технологій доповнена реальність становить інтерес як з боку науки, так і з боку бізнесу, адже є передовим та новітнім інструментом для впровадження нового досвіду користувача. Наразі вже є багато розроблених застосунків із використанням доповненої реальності для комерційної, освітньої, медичної та інших сфер застосування. Доповнена реальність сьогодні є однією з перспективних технологій, яка відома своїм застосуванням у рекламі та ігровій індустрії. Через поєднання 3D моделювання та доповненої реальності стало можливо створити новий зручний застосунок для відтворення тривимірних моделей у доданій реальності у режимі реального часу та в реальному розмірі. Тема досліджень у сфері доповненої реальності наразі є актуальною як для науки, так і для бізнес-індустрії. У роботі запропоновано багатофункціональну інформаційну систему для візуалізації тривимірних моделей у доповненій реальності, яка реалізована у вигляді кросплатформного мобільного додатку. Запропонована інформаційна система використовує камеру пристрою як засіб візуалізації об’єкта та забезпечує швидке відтворення обраної з бази даних додатку моделі в доповненій реальності в реальному розмірі та в режимі реального часу. Розроблений додаток працює досить добре, має зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і дозволяє користувачеві додавати власні моделі, що робить цей інструмент багатоцільовим. Також було створено тестові 3D моделі для проведення експериментім для перевірки роботи пропонованої інформаційної системи. Подальші зусилля авторів будуть спрямовані на вдосконалення існуючих алгоритмів для розширення поточної функціональності запропонованого інструменту для візуалізації 3D моделей об’єктів у доповненій реальності та застосування розробленого інструменту для реальних потреб, таких як оцифрування та візуалізація музейних експонатів та археологічних артефактів Хмельницької області.