(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
Сучасний розвиток сервісно-орієнтованих програмних систем супроводжується широким використанням хмарних технологій, які впливають на конкурентоспроможності компаній та їх систем, що надають можливості в розширенні клієнтської бази завдяки охопленню декількох областей міста чи країни. Перевагою хмарних сервісів є доступність в будь-який точці світу, де є підключення до Інтернету. Хмарні провайдери надають великий обсяг сервісів для різних потреб: таких як хостинг, розгортання контейнерів, файлове сховище, бази даних тощо. Зокрема всі найпопулярніші хмарні провайдери пропонують кілька варіантів створення сервісно-орієнтованих програмних систем, включаючи як стандартні технології так і власні розробки. У даній роботі виконане порівняння методів створення сервісно-орієнтованих програмних систем на базі хмарної платформи Azure: Azure Container Apps, Azure Kubernete Service та Azure Red Hat OpenShift. Розглянуто предметну область технологій реалізації сервісно-орієнтованої архітектури застосунків, запропоновано критерії для аналізу методів реалізації застосунків із такою архітектурою. Спроектовано та розроблено програмне рішення для порівняння методів створення сервісно-орієнтованих застосунків на базі хмарної платформи Azure. Розроблена програмна система надає можливість брати в оренду самокати, велосипеди та автомобілі. Метою дослідження є порівняльний аналіз методів створення сервісно-орієнтованих програмних систем на базі сервісів Azure, а предметом дослідження – програмне рішення, яке реалізоване за допомогою цих методів. Отримані результати даного дослідження над Azure сервісами: Azure Container Apps, Azure Kubernete Service та Azure Red Hat OpenShift, можна буде використовувати при створені нової програмної системи, при розширенні існуючої програмної системи, при перенесенні компонентів програмної системи з інших платформ на Azure платформу використовуючи дані сервіси.