(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
В контексті пандемії COVID-19 інформаційні системи контролю за інфекційними хворими широко використовуються і просуваються для запобігання поширенню пандемії (в основному, у вигляді мобільних додатків). Багато країн запропонували свої додатки з метою покращити відстеження контактів і таким чином зменшити кількість випадків інфікування. Однак рівень впровадження таких додатків був і залишається відносно низьким, на що, очевидно, враховуючи їх масове використання та ефективність, значною мірою вплинули питання, пов’язані з конфіденційністю та анонімністю, а також сприйняття потенційними користувачами співвідношення ціни та вигоди. Отже, задача створення інформаційних систем контролю за інфекційними хворими є актуальною і в наш час. Відтак наше дослідження присвячене розробленню методу та інформаційної системи контролю за інфекційними хворими. У статті розроблено метод створення інформаційної системи контролю за інфекційними хворими, який, на відміну від відомих базується на інтелектуальному аналізі даних про геолокації хворих та контактних осіб, та забезпечує можливість проєктування інформаційної системи контролю за інфекційними хворими. Метою інформаційної системи контролю за інфекційними хворими є запобігання поширенню епідемії та пандемії шляхом відстеження контактів хворих та зменшення кількості випадків інфікування. Задачі інформаційної системи контролю за інфекційними хворими: відстеження перебування на самоізоляції інфекційних хворих та їхніх контактних осіб, визначення найбільш «заражених» будинків, районів, міст, тощо на основі інтелектуального аналізу даних про інфекційних хворих та їхніх контактних осіб. Спроєктована мобільно-орієнтована інформаційна система контролю за інфекційними хворими може використовуватись для запобігання поширенню пандемії шляхом відстеження контактів і зменшення кількості випадків інфікування. Проектування екранних форм, звітів, реалізація, тестування та введення в дію інформаційної системи контролю за інфекційними хворими будуть виконуватись авторами під час їх подальших досліджень.