(untitled) (Computer systems and information technologies, 2023)
Наразі актуальною задачею є забезпечення можливості автоматичної підтримки прийняття рішень у розумному будинку. Дослідження топових рішень відомих розумних будинків показало, що наявні рішення, як правило, не передбачають повністю автоматичного керування у «розумному будинку», а орієнтовані або на автоматичне керування спільно із ручним керуванням, або на кероване користувачем керування. Тому метою даного дослідження є підтримка прийняття рішень щодо повністю автоматичного керування температурою у розумному будинку. Самопочуття і працездатність людини залежать від метеорологічних умов середовища, в якому вона знаходиться. Найважливішою умовою високої працездатності, відпочинку і здоров’я людини є створення і підтримка оптимального мікроклімату житла. Одним із основних параметрів мікроклімату приміщень виступає температура. Підсистема керування температурою приміщення забезпечує оптимальний рівень температури і дає можливість індивідуального налаштування для кожного члена сім’ї. Розроблені правила для визначення оптимальності температурного режиму приміщення дозволяють оцінити наявні температурні параметри для подальшого автоматичного функціювання підсистеми керування температурою розумного будинку в житлових приміщеннях різного типу. Метою підсистеми керування температури є забезпечення комфортних умов у житлових приміщеннях різного типу з точки зору їх температурного режиму. Розроблений метод прийняття рішень щодо керування температурою у розумному будинку, який є основою підсистеми керування температурою розумного будинку, забезпечує комфортну та оптимальну (з врахуванням будівельних та санітарно-гігієнічних норм) температуру у відповідному житловому приміщенні. Результати функціювання методу прийняття рішень щодо керування температурою у розумному будинку довели, що розроблений метод передбачає розпізнавання ситуацій (оптимальна температура, низька температура, висока температура) та підтримку прийняття рішень щодо температурного режиму у житловому приміщенні певного типу (ввімкнення обігрівальних приладів, ввімкнення охолоджуючих приладів, жодних дій, тощо).