(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
У сучасному ландшафті цифрової трансформації концепція "розумного регіону" виступає як ключова стратегія регіонального розвитку, використовуючи технології інтеграції даних для підвищення якості життя, оптимізації надання послуг та сприяння сталому зростанню. Призначення проєкту розумного регіону "Центр Європи" обумовлене його стратегічним географічним розташуванням, що охоплює Закарпаття та прилеглі райони сусідніх країн, разом з відносно низькою густотою населення. Цей унікальний контекст створює переконливі передумови для переосмислення традиційних міських рамок розумного міста на більш широкому рівні, перетворюючи їх на комплексну модель розумного регіону, адаптовану до конкретних потреб і можливостей Центральної Європи. Обґрунтування реалізації проєкту розумного регіону "Центр Європи" випливає з його вигідного положення в серці континенту, що генерує безпрецедентні можливості для транскордонної співпраці, інновацій та зв’язку. Низька густота населення регіону додатково підкреслює потенціал для впровадження передових технологічних рішень, які можуть вирішувати широкий спектр викликів і потреб. Набуттям статусу розумного регіону "Центр Європи" – регіон прагне стати провідним прикладом того, як цифрові та технологічні інновації можуть бути використані для створення інклюзивної, ефективної та прогресивної регіональної екосистеми. Мета: Основною метою цього дослідження є порівняльний аналіз передових архітектур систем організації даних та їх ролі у сприянні перетворенню "Центру Європи" на інтелектуальний європейський регіон, а також вивчення можливостей використання концепції озер даних для ефективного управління великими наборами даних та регіонального розвитку з врахуванням унікальних географічних та демографічних характеристик регіону. Предметом дослідження є архітектури систем організації великих даних розумного регіону "Центр Європи". Об’єктом дослідження є процеси збереження та опрацювання великих даних у розумному регіоні. Основні характеристики: У статті висвітлюється основні аспекти впровадження технологій опрацювання великих даних у розумному регіоні "Центрі Європи", які передбачають необхідність масштабованих та гнучких рішень для зберігання великих даних, використання ефективних практик управління даними та інтеграції передових технологій, таких як хмарні обчислення, Інтернет речей (IoT) та штучний інтелект (AI), для покращення опрацювання даних та аналітичних можливостей. Крім того, сформовано рекомендації для регіональних органів влади щодо впровадження цих технологій, підкреслюючи важливість співпраці, підтримки інвестицій у цифрову інфраструктуру регіону як ключових компонентів для досягнення візії розумного регіону. Побудова сучасних високотехнологічних сховищ даних з використанням архітектури озер даних (Data Lake) створює можливість одночасного використання та опрацювання великих об’ємів даних з різних сфер та джерел. Авторами запропоновано концептуальні моделі формування комплексів даних з різних сфер функціонування розумного регіону.