(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
Управління ресурсами - це фундаментальна концепція хмарних обчислень і віртуалізації, що охоплює розподіл, вивільнення, координацію та моніторинг хмарних ресурсів для оптимізації ефективності. Складність виникає через віртуалізовану, гетерогенну та багатокористувацьку природу цих ресурсів. Ефективне управління є складним завданням через невизначеність, великомасштабні інфраструктури та непередбачувані стани користувачів. У цій статті представлено комплексну таксономію технологій управління ресурсами з детальним аналізом архітектури проектування, віртуалізації та моделей розгортання хмарних обчислень, а також можливостей, цілей, методів і механізмів. У середовищі хмарних обчислень розгортання технологій управління ресурсами на основі додатків вимагає розуміння архітектури системи та моделі розгортання. У цій статті розглядаються централізовані та розподілені архітектури систем управління ресурсами, надається огляд ефективних методів управління ресурсами для обох архітектур, що супроводжується порівняльним аналізом. Розглядається еволюція хмарних обчислень від централізованої до розподіленої парадигми, підкреслюється перехід до розподілених хмарних архітектур для використання обчислювальної потужності інтелектуальних підключених пристроїв на межі мережі. Ці архітектури вирішують такі проблеми, як затримка, енергоспоживання та безпека, що мають вирішальне значення для додатків на основі Інтернету речей. У літературі пропонуються різні методи управління розподіленими ресурсами, що відповідають розподіленій природі цих архітектур. Управління ресурсами в хмарних обчисленнях включає в себе функції виявлення, забезпечення, розподілу і моніторингу, а також підфункції, такі як відображення і планування. Інтегровані підходи до консолідації та управління ресурсами вивчалися в численних дослідженнях. У цій статті узагальнено та проаналізовано існуючі дослідження функцій управління ресурсами, зосереджені на виявленні, забезпеченні, плануванні розподілу та моніторингу, виходячи з їхніх цілей та методів.