(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
У роботі досліджено методи обробки інформації переданої через бездротові мережі із розробкою програмного забезпечення. Розкрито інноваційні методи передачі даних, такі як оптичні технології, квантову передачу даних та бездротові технології передачі даних. Зазначається, що у сучасному розумінні концепція розподілених обчислень визначає процес зближення (конвергенції) способів розподіленої обробки, таких як GRID, хмарні та туманні обчислення, з поєднанням віртуальних кластерних систем (grid-кластерів, хмарних кластерів та туманних кластерів) в єдину інфокомунікаційну та обчислювальну систему. Наголошується, що на відміну від модемів стільникового зв’язку вузли технології ZigBee мають мікроконтролери з попередньо встановленою операційною системою та флеш-пам’яттю, що дозволяє вирішувати нескладні обчислювальні завдання в режимі реального часу перед відправкою даних. Вирішення таких завдань доцільно виконувати в рамках мультиагентного підходу, який дозволить підвищити ефективність використання сенсорних вузлів та всієї сенсорної мережі. Розкрито переваги мультиагентної технології туманних обчислень на базі сенсорних вузлів бездротової мережі стандарту ZigBee. Описано метод мультиагентної обробки сенсорної інформації та основні його складові. Окреслено архітектуру системи розподіленої обробки сенсорних даних, яка включає 4 програмно-апаратних рівня: Термінальні сенсорні вузли та контролери вимірювальних приладів та приладів автоматики, що реалізують туманні обчислення; Координатори, маршрутизатори сенсорних сегментів та модеми стільникового зв’язку, що здійснюють збір, захист та передачу сенсорних даних до центру обробки; Центр обробки даних, що включає кластер серверів для обчислень GRID і сервера хмарного зберігання даних; Клієнтські пристрої для доступу до хмарного сховища, серверів обчислювального кластера та терміналів розподілених туманних обчислень. Підкреслено, що показники та результати прогнозу можуть зберігатися на розподілених сенсорних вузлах або передаватися для накопичення в хмарному сховищі з метою подальшого вилучення та інтелектуальної обробки у GRID кластері центру обробки даних.