(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
Основне завдання створення інтелектуального середовища для існування людини стає гарячою сферою застосування останніх досягнень інформаційних технологій. Велика кількість статей, присвячених інтелекту навколишнього середовища, створює потребу в аналізі та роздумах над різними аспектами цього. Метою статті є порівняння та розуміння еволюції архітектурних рішень для інтелектуальних будинків. Починається з визначення основних термінів, наводиться вимоги до систем розумного будинку. Аналіз останніх досліджень в інтелектуальних будинках дозволив побудувати концептуальну карту території. Далі обговорюються різні архітектурні рішення, запропоновані в літературі, з використанням багатошарової моделі. Також були проаналізовані останні розробки в сфері безпеки та управління правами доступу для інтелектуальних будинків. У статті досліджується еволюція архітектурних рішень для розумних домів, що забезпечують комфорт, безпеку та енергоефективність житлових приміщень. На основі аналізу історичних тенденцій, сучасних інновацій та перспективних технологій, визначено ключові етапи розвитку архітектурних рішень для інтелектуальних будинків. Увагу приділено інтеграції технологій Інтернету речей (IoT), систем автоматизації, енергоефективних технологій та їх впливу на архітектурне планування і дизайн житлових приміщень. Стаття охоплює такі аспекти, як адаптивність архітектурних рішень до технологічних змін, інтеграція розумних систем у будівельні конструкції, забезпечення зручного управління та моніторингу домашніх систем, а також підвищення енергоефективності та екологічної стійкості житлових будинків. Окремо розглянуто питання безпеки та конфіденційності в контексті використання розумних технологій. Методи дослідження включають аналіз літератури, порівняння існуючих архітектурних підходів та технологічних рішень, а також експертне оцінювання. Результати дослідження демонструють, як архітектурні рішення еволюціонували від традиційних підходів до сучасних інтегрованих систем, що забезпечують високий рівень комфорту, безпеки та ефективного використання ресурсів. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі еволюції архітектурних рішень для розумних домів з акцентом на технологічні інновації та їх вплив на житлове середовище. Стаття пропонує практичні рекомендації для архітекторів, дизайнерів та розробників розумних систем, що сприяють створенню комфортних, безпечних та екологічно сталих житлових приміщень.