(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
Соціально-економічний розвиток територіальних громад у сучасних умовах вимагає адаптивних підходів до управління ресурсами, які базуються на інтелектуальному аналізі великих обсягів даних різної природи. Ефективне прийняття управлінських рішень залежить від здатності інтегрувати структуровані, напівструктуровані та неструктуровані дані, що дозволяє прогнозувати динамічні процеси, ідентифікувати кластерні групи об’єктів та оцінювати ключові показники розвитку. Запропонована інформаційна технологія інтегрує сучасні методи машинного навчання, обробки природної мови та комп’ютерного бачення для аналізу соціально-економічних даних, забезпечуючи точність, швидкість та гнучкість прийняття рішень. На основі запропонованого підходу удосконалено методи кластерного аналізу, прогнозування та гібридного аналізу, які дозволяють враховувати специфіку територіальних громад та адаптуватися до кризових умов. Отримані результати формують основу для створення інноваційної системи підтримки прийняття рішень, яка сприяє стійкому розвитку громад, ефективному управлінню ресурсами та підвищенню якості життя населення.