(untitled) (Computer systems and information technologies, 2024)
Ця стаття присвячена розробці та оцінці мультиагентної платформи, сумісної зі стандартом FIPA. Актуальність теми зумовлена зростаючою потребою в гнучких, надійних та ефективних програмних рішеннях, здатних вирішувати складні інтелектуальні задачі в розподілених середовищах. Дослідження присвячено проблемі розробки та оцінки агентської платформи з використанням мови програмування Kotlin. Основною метою цієї роботи є розробка та впровадження модульної, масштабованої та адаптивної агентської платформи. Розглянуто існуючі фреймворки для розробки мультиагентних систем, виділено ключові компоненти таких систем та обговорено переваги використання Kotlin у контексті мультиагентної архітектури. Науковий внесок статті полягає у створенні сучасної мультиагентної платформи, сумісної з FIPA, яка використовує переваги мови Kotlin. Проаналізовано продуктивність і ресурсомісткість розробленої системи, а також оцінено відповідність платформи стандартам FIPA та її взаємодію. Для забезпечення якості системи використовуються дві різні метрики. Одним із показників є відсоток охопленого коду. Цей показник вимірюється за допомогою бібліотеки kover. Ми досягли 71,4% охоплення занять і 57,1% охоплення команд. Подальше покриття ускладнюється використанням багатопотокових технологій. Другий показник – це оцінка системи для коментарів інструменту оцінки sonarlint. Під час розробки було виявлено та виправлено 16 зауважень. Це дозволяє нам досягти високого рівня якості коду та забезпечити якість на майбутнє. Дослідження демонструє потенціал інтеграції сучасних мовних можливостей із мультиагентною парадигмою, відкриваючи нові перспективи для розробки ефективних та масштабованих рішень у сфері розподілених інтелектуальних систем.