(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Технології «розумного дому» все частіше використовуються для автоматизації різних аспектів побуту, і одна з основних проблем, яку вирішують ці системи – це оптимізація енергоспоживання. Опалення є одним з найбільших споживачів енергії в будинку, тому його ефективне управління відіграє ключову роль у зменшенні витрат на енергоресурси та підвищенні рівня комфорту мешканців. Система оптимізації використання опалення в Розумному будинку на основі нечіткої логіки є важливим кроком у напрямку енергетичної ефективності та комфорту в сучасних житлових приміщеннях. Актуальність даної роботи полягає в тому, що існуючі системи опалення в Розумних будинках часто не є повністю оптимізованими, особливо в аспектах управління витратами палива та зменшення частоти коливань температури. Багато сучасних систем не враховують в повній мірі змінні умови, такі як зовнішня температура, час доби, рівень вологості або індивідуальні потреби користувачів. Це призводить до того, що система працює неефективно: витрати палива можуть бути надмірними, а температура в кімнатах часто коливається, що створює дискомфорт для мешканців. Часті зміни температури можуть також негативно впливати на здоров’я людей, а надмірні витрати палива призводять до економічних збитків і підвищеного навантаження на навколишнє середовище. Оптимізація цих процесів через використання нечіткої логіки дозволяє досягти більш стабільної та енергоефективної роботи системи опалення, що має важливе значення для підвищення комфорту та зниження витрат. У даній роботі пропонується система пропонується оптимізації використання опалення в Розумному будинку на основі нечіткої логіки. Згідно із отриманими результатами, використання нечіткої логіки значно покращує стабільність температури в будинку, що є важливим для комфорту мешканців. Для проведення експериментів порівнювались дві моделі – базова модель опалення та модель на основі нечіткої логіки. Базова система, яка не враховує змінні фактори з таким рівнем гнучкості, призводить до великих і різких коливань температури, що може створювати дискомфорт та збільшувати споживання енергії. Натомість модель з нечіткою логікою демонструє більш плавне та стабільне регулювання температури, що дозволяє значно знизити витрати на енергоресурси.