(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Сучасний етап розвитку електроенергетики, хімічної, машинобудівної та поліграфічної промисловості характеризується використанням широкого спектру ресурсних компонентів - вугілля, нафти, газу, лакофарбових матеріалів, полімерів - які є екологічно агресивними. Інтенсивні режими виробництва, які диктуються ринком, призводять до різкого збільшення витрат ресурсів на енергоємні виробничі процеси, що викликає, в свою чергу, збільшення концентрації пилу та шкідливих газоподібних і рідких викидів в атмосферу і водне середовище, що призводить до зростання забруднення навколишнього середовища, стан якого не завжди можна оцінити в реальному часі через складність збору даних за допомогою стандартних методів. Обґрунтовано методи створення сенсорів для вимірювання концентрації пилу та викидів шкідливих речовин в атмосферне та водне середовище з використанням нових фізичних ефектів, які стали основою для розробки лазерних концентраторів забруднення повітря та води, оптогальванічних ефектів для створення інтегрованих сенсорів, які можуть бути поєднані з вимірювальними системами на основі іоноселективних сенсорів (OСМ 5M), що дає можливість підвищити рівень ефективності систем екологічної безпеки. Комплексне вирішення проблеми базується на створенні глобальних систем моніторингу довкілля на основі інформаційно-інтелектуальних технологій та розробці нових сенсорних моделей. Проблема моніторингу довкілля є актуальною вже понад століття, адже розвиток промислових технологій (залізниць, ткацтва) приніс не лише процвітання, але й забруднення довкілля. Рівень забруднення довкілля особливо зріс з розвитком теплових електростанцій та нафтохімічного комплексу, які стали агресивними забруднювачами. Цьому також сприяли військові дії Першої та Другої світових воєн. Атомна енергетика та реактивна авіація ще більше забруднили глобальне довкілля, а війна в Україні створила специфічний екологічний вплив (вибухи снарядів та ракет), руйнування енергетичних комплексів та нафтових терміналів.