(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Нині, епоха очікування в чергах, написання офіційних листів, безпосереднього контактування з працівниками установ, закладів і компаній поступово відходить в минуле. Натомість постає проблема створення інструментальних засобів, що забезпечують розроблення, реалізацію і впровадження чат-ботів та агентів, їх підтримку і розширення функціональності та масштабування. Головним предметом цієї статті є саме представлення чат-бота у вигляді діаграми станів. Ця технологія разом з технологією аналізу і синтезу формальних моделей чат-бота становлять важливі складові платформи та інформаційних систем в цілому для установ, закладів і компаній різних рівнів. Аналіз можливостей теорії автоматів показав доцільність використання у якості моделей чат-ботів транзиційних систем та скінченних автоматів, таких як Х-автомати, автомати Мілі та Мура. У статті описано загальний підхід до ефективного представлення чат-бота у вигляді діаграми станів, реалізованої в рамках платформи розроблення, накопичення і використання чат-ботів. У якості формальної моделі чат-боту запропоновано використання скінченних автоматів Мілі та Мура, а трансформацію регулярного виразу, в основі якого лежать вхідний та вихідний алфавіти системи, до певної графічної конфігурації пропонується проводити за відомими алгоритмами синтезу Х-автоматів. У випадку наявності формального опису бізнес-процесу відповідна транзиційна система або автомат формується на основі дерева виведення рішення, що містить пари<початковий стан,кінцевий стан>. Якщо опису бізнес-процесу не існує, то запропоновано алгоритм синтезу відповідного автомата на основі множини потрібних ліній поведінки/сценаріїв, представлених регулярними виразами. На основі проведеного синтезу було сформоване готове рішення для телеграм-боту, на основі якого створено телеграм-бот шляхом використання існуючого програмного інтерфейсу меседжеру і визначено час виконання тої чи іншої лінії поведінки/сценарію для конкретної задачі «Замовлення таксі». Врахувавши час та послідовність створення повідомлень та відповідей, також був запропонований підхід для розрахунку часу роботи чат-бота для різних сценаріїв. Визначено, що для стандартних сценаріїв Т1= 204 (с), Т2=324 (с), Т3=467 (с), Т4=80 (с) за умови отримання відповіді від джерела даних (веб сервісу) по наявним типам автомобілів та фактичній наявності обраного автомобілю менше ніж за 20 секунд.