(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Упродовж останніх років проблема достовірності інформації стала предметом посиленого наукового інтересу, що зумовило формування міждисциплінарного підходу, який поєднує методології комп’ютерних наук, психології, соціології та медіаосвіти. У межах сучасної наукової парадигми здійснюється комплексне вивчення різноманітних аспектів цієї тематики: від обробки природної мови та аналізу фейкових новин до дослідження механізмів поширення дезінформації в соціальних мережах, особливостей функціонування наукової та політичної комунікації, а також проявів інформаційного протиборства. Попри наявний науковий доробок, у запропонованому дослідженні представлено початкову фазу розробки нової концепції, яка передбачає використання факторного аналізу для вирішення завдань, пов’язаних з оцінюванням достовірності інформаційних повідомлень. Основна ідея полягає у переході від апостеріорного до апріорного підходу, що дозволяє здійснювати прогнозну оцінку правдивості даних ще до їх потенційної появи в інформаційному просторі. У межах запропонованої моделі виокремлено сукупність факторів, які чинять вплив на рівень достовірності текстових повідомлень. Для впорядкування зазначених факторів за ступенем їхньої значущості використано метод ранжування у поєднанні з семантичним моделюванням на основі мови предикатів, що забезпечує лінгвістичну інтерпретацію взаємозв’язків між елементами системи. З урахуванням експертного визначення вагових коефіцієнтів для типів зв’язків у семантичній мережі встановлено попередні вагові пріоритети кожного з факторів. На основі математичного формалізму алгоритму обчислення вагомості предикатів здійснено побудову узагальненого опису множин вагомості для зв’язків типу «вплив» і «залежність». Це дозволило сформувати систему інтегрованих вагових переваг, які визначають рівні пріоритетності факторів щодо їхнього впливу на достовірність інформаційних повідомлень. У результаті було побудовано багаторівневу модель факторного впливу з урахуванням додаткової дії предикатів, що відображають семантичні зв’язки в інформаційному просторі.