(untitled) (Computer systems and information technologies, 2020)
Розумний будинок (smart home) – це система управління основними процесами життєзабезпечення як невеликих систем (комерційні, офісні приміщення, квартири, котеджі), так і великих автоматизованих комплексів (торгові і промислові комплекси). Однією з важливих задач, на вирішення яких спрямована концепція сучасного розумного будинку, є проблема енергоефективності і енергозбереження. Ефективний контроль опалення, вентиляції, системи кондиціонування повітря, більш ефективне використання традиційних приладів та впровадження енергоефективного обладнання в будівлі мають важливе значення для забезпечення продуктивної, здорової та безпечної праці та життя, відіграють важливу роль у запобіганні втрат енергії, а також зменшують вплив на навколишнє середовище. Крім того, підвищення ефективності управління споживанням енергії є єдиним підходом забезпечення енергоефективності та енергозбереження багатьох існуючих будівель, які не можуть бути модернізовані згідно з вимогами сучасних будівельних технологій. В роботі представлено огляд сучасних методів і технологій, спрямованих на забезпечення енергоефективності та енергозбереження в системі розумного будинку.