(untitled) (Computer systems and information technologies, 2020)
Стаття присвячена обґрунтуванню вибору базової методики оцінки ефективності функціонування системи оптико- електронного спостереження, яка б могла бути прийнята за базову модель цієї системи на розподіл сил і засобів для забезпечення достатнього рівня ефективності охорони кордону на ділянці застосування системи, а також визначення тих положень, які потребують урахування у вказаній базовій методиці оцінки ефективності функціонування системи. У результаті проведеного дослідження встановлено, що в якості базової методики оцінки ефективності функціонування системи оптико-електронного спостереження доцільно прийняти методику, яка базується на ймовірнісному підході опису процесів, що супроводжують функціонування системи оптико-електронного спостереження. Також обґрунтовано, що основними положеннями, які потребують урахування при створенні системи підтримки прийняття рішень на розподіл сил і засобів для забезпечення достатнього рівня ефективності охорони кордону на ділянці застосування системи оптико-електронного спостереження, є: однорідні відносно особливостей функціонування технічних засобів охорони кордону часові періоди; адекватні інтегральні закони розподілу часових періодів, що визначають ймовірність невиявлення цілі до її підходу на задану відстань окремими технічними засобами охорони кордону, які входять до складу досліджуваної системи оптико-електронного спостереження; точки «зшивання» різних інтегральних законів розподілу на кінцях вказаних періодів; вплив зміни погоди протягом проміжку часу, що характеризує період організації служби, на функціонування системи; «мертві» зони, які є динамічно змінними в залежності в ід природних і техногенних умов, які складаються на ділянці відповідальності.