(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
У контексті стрімкого зростання кіберзагроз та зростаючої складності корпоративної ІТ-інфраструктури забезпечення надійного та проактивного підходу до кібербезпеки стає критично важливим для організацій будь-якого масштабу. Традиційні методи оцінювання кібербезпеки часто не встигають за динамікою змін у загрозах, що зумовлює необхідність розробки більш адаптивних та інтелектуальних систем оцінки. У цій статті представлено комплексну модульну систему для оцінки рівня кібербезпеки корпоративних мереж, яка забезпечує цілісне бачення безпекової ситуації шляхом інтеграції як технічних, так і організаційних показників. Запропонована система використовує самоорганізуючі аналітичні методи для динамічної обробки великих обсягів даних про вразливості, конфігураційні стани та поведінкові особливості мережі. Завдяки інтелектуальним алгоритмам та адаптивному навчанню система здатна автономно виявляти аномалії, оцінювати потенційні вектори атак і співвідносити загрози з вразливими місцями системи. Додатково, врахування організаційних факторів – таких як відповідність політикам, поведінка користувачів та структура доступу – забезпечує більш контекстуальну та глибоку оцінку ризиків. Однією з ключових переваг системи є можливість здійснення моніторингу в реальному часі та динамічної оцінки ризиків, що дозволяє керівникам приймати обґрунтовані рішення для своєчасного реагування на інциденти. Архітектура системи передбачає масштабованість і сумісність з існуючими засобами захисту та платформами управління мережею. Для підтвердження ефективності система була реалізована та протестована у моделюваному корпоративному середовищі, що відображає сучасні структурні та операційні виклики. Результати експерименту підтвердили її здатність виявляти вразливості, визначати пріоритети реагування та зміцнювати загальну кіберстійкість. Це дослідження робить внесок у розвиток інструментів оцінювання кібербезпеки нового забезпечуючи постійне вдосконалення корпоративних механізмів захисту в умовах мінливого кіберсередовища.