(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Поширення пристроїв Інтернету речей (IoT) в сучасних критично важливих інфраструктурах створило нові виклики, пов’язані з їх безпечним функціонуванням. Традиційні механізми кібербезпеки, такі як брандмауери, антивірусне програмне забезпечення та системи виявлення/запобігання вторгненням, часто виявляються неефективними в середовищі IoT через гетерогенність пристроїв, обмежені обчислювальні можливості, децентралізацію управління та фізичну вразливість вузлів. Для вирішення цих проблем у статті пропонується модель процесу забезпечення безпечного функціонування пристроїв Інтернету речей, що використовує евристичний алгоритм пошуку для оптимізації розгортання пристроїв з мінімальним ризиком для безпеки. Запропонована модель структурована як багатоетапний конвеєр обробки даних, що охоплює повний життєвий цикл прийняття рішень: від збору даних про мережу та виявлення вразливостей до генерації графів атак, моделювання сценаріїв розгортання, оцінки ризиків та вибору оптимальної стратегії розгортання. В основі моделі лежить евристичний механізм оптимізації, який ефективно здійснює пошук у великому просторі рішень, структурованому у вигляді бінарного дерева варіантів розгортання. Кожен сценарій розгортання динамічно модифікує граф атак, що дозволяє моделі оцінювати ризики безпеки в реальному часі на основі таких параметрів, як кількість і довжина шляхів атаки, наявність вразливостей і потенціал ескалації привілеїв. Розглядаються дві цілі оптимізації: повне розгортання всіх пристроїв IoT з мінімальним ризиком і максимізація кількості розгорнутих пристроїв без збільшення існуючих показників ризику. Модель формалізує ці цілі за допомогою цільових функцій та інтегрує евристики в режимі реального часу для ефективного відсікання неоптимальних рішень. Експериментальна перевірка була проведена з використанням змодельованої організаційної мережі з набором хостів та IoT-пристроїв при різних сценаріях розміщення. Результати показали, що евристичний підхід значно скорочує час обчислень у порівнянні з повним перебором, зберігаючи при цьому високий рівень безпеки мережі. Оптимізоване розгортання зберегло відмовостійкість основної мережі та дозволило безпечно інтегрувати пристрої без збільшення ризиків для безпеки. В цілому, це дослідження пропонує масштабовану та адаптовану платформу для безпечного розгортання Інтернету речей, яка може слугувати основою для інтелектуального управління безпекою з урахуванням ризиків у динамічних та гетерогенних мережевих середовищах.