(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
У межах дослідження представлено результати створення інформаційної технології прогнозного аналізу достовірності текстових інформаційних повідомлень, побудованої на основі концепцій і засобів нечіткої логіки. Застосування апарату нечітких множин дало змогу враховувати семантичну неоднозначність, притаманну природній мові, а також формалізувати якісні експертні оцінки шляхом використання лінгвістичних змінних, нечітких терм-множин і бази правил типу «якщо-то». Це забезпечує можливість побудови адаптивних моделей прийняття рішень в умовах неповноти, суперечливості та суб’єктивності вхідної інформації. Розроблена технологія включає фазифікацію вхідних характеристик текстів, агрегування експертних суджень, побудову системи нечітких правил для оцінювання рівня достовірності та дефазифікацію отриманих результатів. Реалізовано концепцію, яка дозволяє здійснювати прогнозну оцінку правдивості даних ще до їх потенційної появи в інформаційному просторі. У межах запропонованого підходу сформовано структуровану інформаційну базу даних, яка встановлює зв’язок між вхідними змінними, їхньою лінгвістичною природою, допустимими діапазонами значень універсальної терм-множини, а також чітко визначеними лінгвістичними термами, що застосовуються для якісної інтерпретації параметрів. На основі виконаного структурування лінгвістичних змінних досліджуваного процесу розроблено метод логічного виведення, що відтворює багаторівневу ієрархію зв’язків між компонентами бази даних та визначає алгоритм розрахунку показника достовірності повідомлень. В основі методу лежить матриця знань, що обумовила побудову нечітких логічних рівнянь, які забезпечили розрахунок нормалізованих значень функцій належності лінгвістичних змінних у точках розподілу універсальної множини. Наслідком стала дефазифікація нечіткої множини «показник рівня достовірності текстових інформаційних повідомлень» та розрахунок за формулою центра мас його значення з урахуванням введених вхідних даних. У підсумку дослідження розроблено структурну модель компоненти інформаційної технології оцінювання правдивості новинного контенту.