(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Ціль дослідження – розробка інформаційної технології, здатної надсилати сповіщення про потенційні дорожньо-транспортні пригоди до IoT пристроїв, встановлених у транспортних засобах, в режимі реального часу. Враховуючи мобільність об’єктів та часту зміну їхнього просторового положення, необхідно підтримувати стабільне та своєчасне надання повідомлень про можливі ДТП. Для цього запропоновано використання хмарних технологій, які забезпечують масштабованість, низьку затримку та високу доступність передавання даних у реальному часі. Основна мета полягає в розробці та впровадженні архітектури, яка дозволяє ефективно здійснювати обмін повідомленнями між хмарними сервісами та рухомими IoT-пристроями. Систему протестовано в різних змодельованих дорожніх ситуаціях з метою оцінки її продуктивності та надійності. Використана методологія — вимірювання інтервалу часу між моментом надсилання повідомлення та його отриманням IoT-пристроєм, а також аналіз, чи мав водій достатньо часу для своєчасної реакції. Експериментальне середовище базується на тестових сценаріях, створених за допомогою Python, симулятора BeamNG.tech і хмарних сервісів AWS IoT. Результати підтверджують, що запропонована інформаційна технологія здатна працювати в умовах реального часу. Як висновок, дослідження засвідчує перспективність використання цієї розробки в реальних умовах для підвищення безпеки руху автомобілів