(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Стаття присвячена створенню інформаційної системи формування пакетів сервісів для провайдерів інфокомунікацій. Зростання вимог до узгодженості пакетів сервісів із потребами користувачів і ресурсними обмеженнями сучасної ІТ-інфраструктури, а також складність міжсервісних залежностей зумовлюють необхідність розробки нових моделей і відповідних методів розв’язання. Проведений аналіз існуючих підходів до формування пакетів сервісів дозволив сформулювати математичну постановку задачу з урахуванням сучасних бізнес-концепцій та обґрунтувати необхідність розроблення нових ефективних методів, які враховують особливості взаємодії ІТ-компаній, провайдерів і їхніх клієнтів, специфіку сервісів та середовища їх надання. Формальна постановка задачі належить до класу нелінійних багатокритеріальних задач оптимізації. Обґрунтовано вибір методів, що покладені в основу реалізації системи формування пакетів сервісів.. У статті запропоновано комбінований метод формування пакетів сервісів, який поєднує декомпозицію задачі на підзадачі, метаевристичні підходи до їх розв’язання та евристичні процедури інтеграції часткових розв’язків. Наведено результати експериментального дослідження ефективності запропонованого методу. Описано системні рішення, які покладено в основу проєктування та реалізації інформаційної системи формування пакетів сервісів.