(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
На сучасному етапі розвитку електроенергетики, хімічної, машинобудівної та поліграфічної галузей спостерігається широке використання ресурсів, що мають підвищену екологічну небезпеку — таких як вугілля, нафта, природний газ, лакофарбові речовини та полімерні матеріали. Висока інтенсивність виробничих процесів, зумовлена ринковими вимогами, призводить до значного зростання споживання енергетичних і матеріальних ресурсів. Це, своєю чергою, викликає збільшення концентрації пилу, токсичних газів і шкідливих рідин у повітрі та водному середовищі, що призводить до зростання рівня забруднення довкілля. Через складність оперативного збору екологічних даних із використанням традиційних засобів моніторингу, оцінити реальний стан навколишнього середовища стає дедалі складніше. У цьому контексті обґрунтовано підходи до створення сенсорних пристроїв, призначених для вимірювання рівнів забруднення повітря і — зокрема, концентрацій пилу та токсичних речовин. Розробки ґрунтуються на застосуванні нових фізичних принципів, що дозволило сконструювати лазерні концентратори забруднень, сенсори на основі оптогальванічного ефекту, а також системи, що поєднують іоноселективні сенсори типу OCM 5M з вимірювальними комплексами. Такі рішення сприяють підвищенню ефективності екологічного моніторингу та безпеки. Комплексне вирішення цієї проблеми передбачає створення глобальних систем екологічного моніторингу з використанням інформаційно-інтелектуальних технологій і впровадження новітніх сенсорних рішень. Питання екологічної безпеки залишається актуальним понад століття, оскільки технічний прогрес — від залізниць і текстильної промисловості до теплової енергетики та нафтохімії — супроводжується масштабним техногенним навантаженням. Особливо суттєво зросло забруднення довкілля внаслідок розвитку атомної енергетики, реактивної авіації, а також через наслідки Першої і Другої світових воєн. Останнім часом ситуацію ще більше ускладнила війна в Україні, яка спричинила додаткові екологічні загрози внаслідок вибухів, руйнування енергетичних об’єктів і знищення нафтотерміналів.