(untitled) (Computer systems and information technologies, 2025)
Об’єктом дослідження є системи пошуку зображень за вмістом (CBIR) з можливістю конфігурування архітектури, а предметом – метамодель для конфігурування та розгортання CBIR-систем з мінімальним написання програмного коду. Метою роботи є розробка та експериментальна перевірка метамоделі, яка забезпечує побудову CBIR-систем шляхом вибору та поєднання компонентів, які можна налаштовувати, із попередньо визначеного каталогу з подальшою автоматичною генерацією артефактів розгортання. Запропонована метамодель формалізує компоненти CBIR: сховище зображень, екстрактор ознак, базу дескрипторів (логічний та фізичний рівні), міру схожості, агрегатор результатів та рівень взаємодії з користувачем; та розширює їх двома метарівневими компонентами: менеджером конфігурації та рушієм розгортання. Архітектура реалізована з використанням Docker для контейнеризації, Spring Boot стартерів для модульності та веб-інтерфейсу для графічної конфігурації. Прототип перевірено експериментально на наборі зі 100 000 зображень із систематичною зміною комбінацій компонентів. Експерименти підтвердили, що метамодель дозволяє швидко вносити зміни до налаштування та розгортати CBIR-системи для оцінки ефективності різних конфігурацій. Досліджена різниця між найкращою та найгіршою перевіреними конфігураціями демонструє значний вплив вибору компонентів на продуктивність системи. Наукова новизна полягає у запропонуванні формалізованої метамоделі, яка інтегрує принципи мінімальним написання програмного коду у проєктування CBIR, поєднуючи модульну архітектуру, розгортання контейнерів та графічну конфігурацію в єдиному середовищі. Практична значимість рішення полягає у спрощенні проведення експериментів із CBIR для дослідників та практиків без глибоких знань програмування, що дає змогу швидко створювати прототипи, тестувати та розгортати CBIR-системи, адаптовані під конкретні потреби.