(untitled) (Computer systems and information technologies, 2021)
При розробці програмного та апаратного забезпечення передбачається, що воно може використовуватися різними групами користувачів. Різниця між цими групами може полягати не лише у рівні технічної кваліфікації, але також у фізіологічних та психологічних відмінностях, особливостях технічного, програмного забезпечення, навколишнього середовища, тощо. Ці відмінності призводять до необхідності створення універсального інтерфейсу, який може підійти всім користувачам. У зв’язку з тим, що всі користувачі різні, то така задача не має розв’язку і насправді інтерфейс відповідає властивості «найменше незручний» замість «найбільше зручний». Проблема адаптації програмного та апаратного забезпечення до умов використання вирішується кожною командою розробників своїми методами, але підхід до аналізу проблеми практично однаковий і зводиться до побудови сценаріїв використання технічних і програмних засобів. В статті сформовано загальний підхід до створення мультисценарних систем різного призначення – електронних навчальних систем, апаратних навчальних систем для інвалідів зору, медичних діагностичних систем. У статті було вирішено наступні проблеми розробки: адаптивного інтелектуального інтерфейсу, архітектури та структури адаптивного інтелектуального інтерфейсу та алгоритмів функціонування агентів інтерфейсів адаптивної системи. Представлені приклади апаратних і програмних рішень, а також візуалізація моделі адаптивної системи навчання дозволять розробити власні алгоритми реалізації мультисценарних систем.