(untitled) (Computer systems and information technologies, 2021)
Ринок систем, які забезпечують всі необхідні показники для підтримки життєдіяльності рослин, тільки починає стрімко розвиватись. З кожним роком на світовому ринку з’являється все більше різних систем, які спрямовані на роботу в середовищі рослин. Більшість таких систем є автоматизованими. На даний момент не існує уніфікованої системи для забезпечення життєдіяльності рослин яка могла б бути не тільки автоматизованою, але ще й працювала в рамках ІоТ, що дозволило б додати інтелектуальну складову. В роботі представлена інформаційна система для забезпечення підтримки життєдіяльності рослин. Основна структура системи описана в інформаційній моделі. Модель відображає 4 шари які необхідні для побудови систем такого типу. Ці всі шари відображають саму систему як кіберфізичну систему. Шар, що описує фізичні процеси, слугує фізичним простором в даній КФС. Кібер простір описаний за допомогою 3 інших шарів і визначає потоки інформації які є необхідними для систем такого типу. Для перевірки роботи розробленої системи створено прототип. Прототип чітко відображає всі інформаційні потоки і доводить, що розроблена інформаційна система є працездатною.