(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Безпроводові засоби передачі даних (БЗПД) забезпечують обмін даними між абонентами, що можуть виконувати єдине завдання в умовах активного радіоелектронного впливу. Тому важливим показником, що характеризує ефективність функціонування таких БЗПД, є здатність забезпечувати задану достовірність прийому інформації в умовах впливу завад різного походження, у тому числі і навмисних, які характеризуються високою спектральною щільністю потужності. Ефективним напрямком протидії завадам є застосування в БЗПД технологій розширення спектра сигналу та кодових конструкцій. Мета дослідження полягає у підвищенні ефективності БЗПД в умовах впливу завад через забезпечення достовірності інформації за рахунок розробки методів на основі адаптивного кодування та їх використання. Для розроблення технології забезпечення достовірності інформації в БЗПД на основі адаптації кодових конструкцій було використано методи теорії управління, кодування, прийняття рішень, адаптивних систем, оптимізації, зв’язку, імітаційного моделювання, теорії завадостійкого кодування, теорії інформації. Результати роботи дозволяють: забезпечувати достовірність інформації систем відомчого радіозв’язку в умовах впливу навмисних завад; кількісно оцінювати достовірність інформації системи відомчого радіозв’язку в умовах впливу навмисних завад; вибирати параметри управління при виборі режиму роботи засобів радіозв’язку; на основі розроблених результатів проектувати компоненти модемного обладнання засобів відомчого радіозв’язку. Результати дослідження доцільно використовувати промисловими й науково-дослідними організаціями з метою забезпечення достовірності адаптивних програмованих радіостанцій, функціонуючих в умовах впливу навмисних завад.