(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
В роботі представлений стек інформаційних технологій, які засовуються при розгортанні мережевої архітектури. Представлений аналіз технологічних переваг та недоліків монолітної та мережевої архітектури може бути корисним при розгляді питань кібер безпеки в телекомунікаційних мережах. Проведений аналіз основних кількісних характеристик засобами Kubectl. Наведені результати серії обчислювальних експериментів по оцінці швидкості відповіді на запити, відмовостійкості, розглянуті питання масштабування монолітної та мікросервісної мережевої архітектури. Для наборів чосових рядів, що характеригують завантаження мережевого серверу, обчислені значення показника Харста. Метою роботи є проведення дослідження основиних характеристик монолітної та мікросервісної архітектури, збір данних часових рядів з сервера та їхній статистичний аналіз. Використано методику розгортання Kubernetes кластеру засобами Minikube, Kubectl, Docker. Проведено розгортання додатку на віртуальній машині AWS EC2 – монолітна архітектура та Kubernetes кластеру на AWS EKS – мікросервісна архітектура. Результати отримані в роботі підтвердили, що архітектура мікросервісу має набагато більшу відмовостійкість та гнучкість у порівнянні з монолітною архітектурою. Фрактальний аналіз часових рядів навантаження серверного обладнання показав наявність довгострокової залежності, що дає змогу представити реалізацію трафіку як самоподібний процес. Наукова новизна роботи полягає у застосуванні фрактального анілізу до реальних часових рядів: використання ядра в просторі користувача, часу очікування ядра, використання оперативної пам’яті, кешування оперативної пам’яті, зібраних на протізі 6 місяців з кроком 10 секунд, встановленні довгострокової залежності даних часових рядів. Практична значимість роботи полягає у викладенні методології розгортання та експлуатації монолітної та мікросервісної архітектур, застосуванні фрактального аналізу часових рядів для аналізу мережевого навантаження.