(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Оцінювання трудомісткості процесу розроблення програмного забезпечення (ПЗ) комп’ютерних систем є одним з найбільш важливих видів діяльності в процесі створення ПЗ. За відсутності адекватної та достовірної оцінки неможливо забезпечити чітке планування та управління проектом. Недооцінка вартості, тривалості та ресурсів, необхідних для створення ПЗ, тягне за собою недостатню чисельність проектної команди, надмірно стислі терміни розроблення і, як результат, втрату довіри до розробників у випадку порушення графіку. У статті запропоновано метод оцінювання трудомісткості розроблення програмного забезпечення на основі функційних точок, який дає можливість визначити кількість функційних точок для програмного проекту, а також дозволяє на ранніх етапах життєвого циклу оцінити розмір програмного проекту (LOC-оцінка) при його потенційній реалізації різними мовами програмування. Розроблений метод усуває залежність оцінки від суб’єктів, залучених до процесу оцінювання. Розроблений метод оцінювання трудомісткості на основі функційних точок відрізняється від існуючих методів тим, що є формалізованим, за рахунок чого усуває залежність оцінки від суб’єктів, залучених до процесу оцінювання. Переваги розробленого методу: можливість його використання на ранніх етапах життєвого циклу ПЗ; відсутність залежності від використовуваної мови програмування, методології та технології; можливість вимірювання LOC-оцінок для реалізації проекту різними мовами програмування; можливість застосування даного методу для програмних систем із графічним інтерфейсом користувача; врахування факторів середовища за потреби. Перспективою для подальших досліджень є: розроблення методу (способу, алгоритму) оцінювання факторів середовища; розроблення методу оцінювання трудомісткості розроблення ПЗ на основі точок властивостей; розроблення методу (способу, алгоритму) оцінювання тривалості та вартості розроблення ПЗ на основі отриманих розробленими методами LOC-оцінок; розроблення системи підтримки прийняття рішень для оцінювання трудомісткості процесу розроблення ПЗ комп’ютерних систем на основі функційних точок та точок властивостей, в основу якої будуть покладені розроблені математичні методи.