(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Питання інклюзивного доступу завжди було важливим та актуальним. Проте саме за останнє десятиріччя це питання почали активно розглядати як у Європі, так і в Україні. Одним із популярних засобів забезпечення інклюзивного доступу в межах міста є інформаційні системи, дружні до людей з обмеженими можливостями. Теоретичним підґрунтям таких систем є концепція розумного міста, що набула активного розвитку віднедавна. Вона містить принципи доступності публічних місць, закладів та установ для людей з особливими потребами. У статті проаналізовано відомі на цю мить алгоритми побудови оптимальних маршрутів, а також наявні інформаційні сервіси та мобільні застосунки, які розв’язують задачу візуалізації громадських місць та установ із можливостями інклюзивного доступу та прокладання оптимальних маршрутів до них. Ключові слова: інклюзивний доступ, оптимальна маршрутизація, алгоритми пошуку найкоротшого шляху.