(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Рак молочної залози є найпоширенішою патологією у жінок. Рівень смертності від раку молочної залози серед жінок залишається великим. Ефективними напрямами продовження життя людей є рання діагностика та індивідуальна терапія. Основними методами діагностування є цитологічне, гістологічне та імуногістохімічне дослідження. Цитологічний метод дозволяє оцінити якісні та кількісні зміни клітин, а також виявити поза- і внутрішньоклітинні включення і мікроорганізми. Гістологічний метод дозволяє досліджувати зміни розташування груп клітин певної тканини. Імуногістохімічний метод базується на використанні біомаркерів. Імуногістохімічні зображення є результатом імуногістохімічного дослідження. Метою роботи є розроблення бази даних імуногістологічних зображень раку молочної залози. При розроблені бази даних використана методологія проектування баз даних, яка включає інфологічне, даталогічне та фізичне проектування. Наукова новизна полягає у використанні об’єктно-орієнтованого підходу для проектування бази даних імуногітохімічних зображень. Практичне значення роботи полягає у розробленні всіх етапів проектування бази даних. В результаті розроблено інфологічну модель, даталогічну модель та UML діаграму бази даних. Для практичної реалізації серверної частини бази даних можуть бути використані операційні системи типу Windows/Linux/MacOS, сервером бази даних є Mysql. Розроблена база даних раку молочної залози містить понад 500 зображень для чотирьох діагнозів. Роздільна здатність зображень є 4096 x 3286 pixels. Для кожного зображення приведені дві ознаки : відносна площа та рівень ясравості. Розроблена база даних HI&IHCIDB має середній обсяг, велику роздільну здатність та кількісні ознаки опису імуногістохімічних зображень.