(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
В досліджені представлено результати досліджень з розробки інтелектуальних інформаційних технологій для отримання довірчих рішень з визначення складових елементів та взаємодії між ними, які в сукупності забезпечують отримання довірчих рішень. Визначено етичні принципи, засновані на людиноцентрованому підході, які лягли в основу розробки комплексу методів практичної реалізації визначених принципів. Сукупність запропонованих методів забезпечення визначення етичних принципів довіри до рішень, отриманих за допомогою інтелектуальної інформаційної системи, дозволив розробити інтелектуальну інформаційну технологію для отримання довірчих рішень. Довіра до рішень формується шляхом забезпечення практичної реалізації визначених етичних принципів у методах обробки вхідної інформації. Інформаційна технологія визначає взаємодію розроблених методів, які в сукупності формують довіру до рішень інформаційної системи. Представлено структуру формування інтелектуальної інформаційної технології для отримання довірчих рішень, а також структуру взаємодії компонентів інтелектуальної інформаційної технології для отримання довірчих рішень. Подано опис етичних принципів з визначенням їхньої реалізації у структурі сукупності методів. Визначено набір функцій, які досягаються шляхом застосування запропонованої інтелектуальної інформаційної технології. У рамках концепції інтелектуальної інформаційної технології було розглянуто складові поняття довіри. Практичне застосування інтелектуальної інформаційної технології загалом розглядається як складна система взаємопов’язаних структурних компонентів для вирішення практичних завдань з побудовою системи для інтелектуальної інформаційної технології забезпечення довіри на всіх етапах життєвого циклу інтелектуальної інформаційної технології з неперервністю у просторі і часі.