(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
У цій роботі було розглянуто актуальну проблему аналізу моделей архітектури застосунків. Її значення визначається тим, що розроблені проєкти програмних систем повинні бути ретельно перевірені на наявність усіх потенційних недоліків, щоб уникнути додаткових зусиль і витрат на виправлення дефектів на наступних етапах проєкту. Отже, метою дослідження є визначення сильних і слабких сторін проєктів за допомогою аналізу моделей архітектури застосунків. Метою дослідження є процес аналізу моделей архітектури застосунків, а предметом дослідження – програмне рішення для аналізу моделей архітектури застосунків. Існуючі програмні засоби для моделювання та аналізу архітектури застосунків були визначені на основі огляду загальних проблем розробки програмного забезпечення для аналізу моделей архітектури застосунків. Мова моделювання архітектури підприємства ArchiMate була обрана як стандартне представлення моделей архітектури застосунків, які підлягають аналізу, оскільки майже немає альтернатив мові ArchiMate для архітектурного опису моделей корпоративних застосунків, які стандартизовані, підтримуються більшістю програмного забезпечення для створення діаграм, а також є придатними для обміну. Розглянуто предметну область аналізу моделей архітектури застосунків, запропоновано підхід до аналізу моделей архітектури застосунків, спроєктовано та розроблено програмне рішення для аналізу моделей архітектури застосунків, за допомогою якого були проаналізовані моделі архітектури застосунків, що представляють собою шаблони веб-розробки. Результати аналізу можуть бути використані архітекторами систем або програмного забезпечення для оцінки придатності рішень щодо архітектури застосунків для поточних проєктів, виявлення недоліків у конкретних архітектурних шаблонах та зменшення зусиль і витрат на наступних етапах проєкту.