(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
На сучасному етапі розвитку науки, для технологічних і техногенних енергоактивних систем, вироблені системні методи ідентифікації структури, динаміки, оцінки ризику, тоді як для просторових об’єктів ця проблема в повній мірі не розв’язана. Це стосується будівництва і експлуатації таких об’єктів з просторово розподіленою структурою як мости, великі павільйони, висотні будинки, агрегатні лінії на спільному фундаменті для кольорового друку які піддаються великим динамічним неоднорідним по потужності навантаженням, що діють протягом тривалого часу експлуатації. Їх руйнація при сукупній дії динамічних і статичних неоднорідних потокових у часі факторів великої енергетичної потужності, приводить до аварій і людських втрат. Основний фактор, який приводить до когнітивних помилок при проектуванні просторових конструкцій, є те що фахівці у процесі розробки проекту не до кінця враховують поняття фізичної сили, енергії потужності та фізичної енергії факторів з потоковою випадковою структурою. На цей аспект проблеми динамічної стійкості конструкції при дії факторів з стохастичною структурою звернув увагу Я. П. Драган, ввівши поняття «стохастичного процесу скінченої енергії» і «скінченої потужності потоків (послідовностей) активних фізичних силових дій». При певних умовах комплексна дія силових факторів приводить до виникнення солітонів тобто формування піку енергії та потужності у певний момент часу у найслабшому вузлі конструкції, що її руйнує. Якщо проектант, в силу своїх когнітивних здібностей і рівня знань, не враховує енергетичну сутність факторів, як руйнівних сил, тоді це приводить до руйнування інфраструктурних об’єктів (міст в Генуї, Італія 2018р., збудований у 1967 році, Китай 2019р.) руйнівні повені, пожари, транспортні катастрофи, цунамі. Щодо мостів з металоконструкцій в США (Нью-Йорк), побудованих з врахування методів вібраційних розрахунків С. Тимошенко, то вони експлуатуються більше ніж 100 років, при відповідному технічному обслуговуванні. Оцінка вібраційної стійкості просторових конструкцій, як існуючих так і нових проектів залишається складною проблемою створення систем контролю і діагностики, нерозв’язаною у повній мірі, і тому розроблення інтегрованих інтелектуальних методів проектування систем контролю методом дистанційного лазерного зондування є актуальною.