(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Враховуючи неможливість звертатись за платними послугами юриста більшістю медичних клінік, значно підвищити юридичну коректність рішень щодо надання різних медичних послуг може система або технологія підтримки прийняття рішень щодо можливості надання медичних послуг – за рахунок надання висновку щодо можливості або неожливості надання тієї чи іншої медичної послуги з врахуванням цивільно-правових підстав. Проведений аналіз довів, що жодна з відомих систем/технологій не призначена для підтримки прийняття рішень щодо можливості надання екстракорпорального запліднення з врахуванням цивільно-правових підстав. Хоча саме використання таких кросдисциплінарних систем/технологій може суттєво збільшити коректність прийнятого рішення з юридичної точки зору, убезпечити лікаря та пацієнта від юридичних коллізій, надати можливість швидкої та безкоштовної перевірки наявності всіх істотних умов з юридичної точки зору, а також рекомендації щодо подальшого виконання чи невиконання процедури екстракорпорального запліднення В статті розроблено правила та метод підтримки прийняття рішень щодо можливості екстракорпорального запліднення на основі цивільно-правових підстав, які відображають особливості прийняття рішення щодо проведення або непроведення екстракорпорального запліднення на основі оцінювання достатності інформації (дотримання вимог) для такої процедури, забезпечують адаптацію до особливостей предметної галузі та є теоретичним підґрунтям для розроблення системи/технології підтримки прийняття рішень щодо можливості надання екстракорпорального запліднення з врахуванням цивільно-правових підстав. Розроблені правила та метод забезпечують: перевірку договору про надання послуги екстракорпорального запліднення на виконуваність всіх істотних умов щодо надання екстракорпорального запліднення з точки зору цивільно-правових підстав без участі фахівців-юристів, що забезпечує можливість медичним клінікам дотримуватись вимог діючого цивільного законодавства без оплати послуг найманих юристів; висновок про можливість або неможливість надання про екстракорпоральне запліднення з точки зору цивільного законодавства України. Напрямком майбутніх досліджень авторів є реалізація підсистеми інформаційної технології підтримки прийняття медичних рішень з врахуванням цивільно-правових підстав у вигляді веб-орієнтованого програмного забезпечення на основі розробленого методу підтримки прийняття рішень щодо можливості надання екстракорпорального запліднення з врахуванням цивільно-правових підстав.