(untitled) (Computer systems and information technologies, 2022)
Сфера охорони здоров’я в Україні давно потребує змін, і безліч можливостей блокчейн-технології (blockchain) можуть допомогти їй очолити трансформацію цієї сфери та забезпечити відповідність вимогам ефективності, безпечності, новизни та економічної вигоди. Блокчейн перетворить медичні підприємства та підвищить якість обслуговування, дозволяючи розвиватися новим екосистемам та новим бізнес-моделям. Інформація про охорону здоров’я, що зберігається в блокчейні, може змінити спосіб зберігання клінічної інформації, а також те, як відбувається обмін інформацією в організації, з партнерами з охорони здоров’я, платниками і, головне, з пацієнтами. Блокчейн децентралізує медичну інформацію, підвищуючи доступність, ефективність, прозорість даних та довіру до них, але також вимагає ретельного планування, щоб максимально використати переваги, які він приносить. За допомогою блокчейну користувачі можуть зберігати важливі медичні дані, оригінальність яких можна перевірити, якщо є підозра на підробку. Крім того, можуть бути використані криптографічні алгоритми для забезпечення конфіденційності медичних даних (наприклад, зловмисник не зможе прочитати текст, якщо він вкрав дані). Отже, наразі актуальною задачею є потреба у керуванні медичними даними на основі блокчейн-технологій. Репутація медичної установи (як майнера блокчейну) є важливим показником, оскільки блоки записують перевірені валідатори, що завчасно обираються та по факту є модераторами системи. Саме для визначення таких валідаторів мають цінність не кількість токенів, а репутація, тобто блокчейн за певним алгоритмом, з врахуванням репутації, обирає валідатора, який запише наступний блок. Репутація зростає з активним життям у екосистемі блокчейну та взаємодії з іншими учасниками. Чим краща репутація – тим більший шанс на створення наступного блоку. Тому в статті одержав подальшого розвитку метод оцінювання репутації медичної установи (як майнера блокчейну), який дозволяє розрахувати і оцінити репутацію медичної установи. Проведено експерименти із керування медичними даними на основі блокчейн-технологій з використанням розробленого методу оцінювання репутації медичної установи (як майнера блокчейну) – експерименти з оцінювання репутації медичної установи (наприклад, двох різних амбулаторій сімейної медицини) – як майнера блокчейну.