ВИБІР МЕТОДОЛОГІЇ SCRUM АБО KANBAN ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ В ІТ КОМПАНІЯХ (Computer systems and information technologies, 2022)
розробки проєктів в ІТ компаніях. Тому, при створенні проєктів виникає необхідність обґрунтованого вибору методологій управління проєктами, що дозволить швидко вирішувати проблеми, які виникають у процесі їх створення, та дасть можливість забезпечити високу ефективність проєктно-орієнтованої діяльності компаній.Проведений аналіз методологій показав, що на сьогодні їх існує достатня кількість, серед яких є жорсткі та гнучкі. Було визначено, що більшість дослідників доводять у своїх працях, що гнучкі методології є більш широко розповсюдженими в наш час і краще адаптуються до умов швидких змін у проєктах. Виключення становлять лише ті методології, які застосовуються для певних галузей, таких як медична, авіаційна та інші. Такі галузі передбачають використання тільки жорстиких методологій.У статті розглядається відносно сучасний підхід Agile до управління проєктами, його відмінність від традиційного підходу жорсткої методологі, наприкладї Waterfall, або інших; область застосування Agile; коротка історія; переваги та недоліки впровадження та його використання.У статті виконано порівняльний аналіз найпопулярніших на сьогодні гнучких методологій Scrum і Kanban. Розроблено блок-схему для обґрунтованого вибору методології Scrum або Kanban. Стаття базується на дослідженнях міжнародного та українського ринку ІТ компаній.Напрямком майбутніх досліджень авторів є проведення більш детального аналізу та порівняння жорстких і гнучких методологйї з метою використання комбінованих форм управління проєктами.
Keywords: ІТ компанії; жорсткі та гнучкі методології; Waterfall модель; V- модель; Incremental модель; Spiral модель; Iterative модель; Agile модель; Scrum і Kanban; ролі у проєкті; Product Owner; Scrum команда; Scrum майстер; Sprint Planning; Daily Scrum; Sprint Review; Sprint Retrospective; backlog; блок-схема; порівняльний аналіз; обґрунтований вибір методології