ОГЛЯД МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ РОЗПІЗНАВАННЯ СИТУАЦІЇ ТА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ У КІБЕРФІЗИЧНІЙ СИСТЕМІ «РОЗУМНИЙ БУДИНОК» (Computer systems and information technologies, 2022)
Під технологією розумного будинку здебільшого розуміють систему, що об’єднує в собі ряд підсистем, які забезпечують комфортні умови проживання мешканців у приміщенні та надають змогу суттєво зменшити витрати енергоносіїв. Будинок називається розумним, якщо в ньому наявна певна комп'ютерна чи контролююча система управління інженерним оснащенням. «Розумний будинок» повинен бути спроектований так, щоб всі сервіси могли інтегруватися один з одним з мінімальними витратами (з точки зору фінансів, часу і трудомісткості), а їх обслуговування було б організовано оптимальним чином.Система «Розумний будинок» повинна грамотно розподіляти ресурси, знижувати експлуатаційні витрати і забезпечувати зрозумілий інтерфейс контролю і управління. Така інтелектуальна система повинна вміти розпізнавати конкретні заплановані та надзвичайні ситуації, що відбуваються у помешканні, і реагувати на них (приймати рішення) відповідно до заданої програми. Отже, на сьогодні актуальним завданням є розпізнавання ситуації та підтримки прийняття рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок».Проведений огляд методів і засобів розпізнавання ситуації та підтримки прийняття рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок» показав, що: в наявних рішеннях розпізнавання ситуацій відбувається лише для однієї з груп системи керованих функцій житла або не відбувається взагалі; наявні рішення передбачають підтримку прийняття рішень лише для однієї з груп системи керованих функцій житла або не передбачають її взагалі; в наявних рішеннях не передбачається можливість оцінювання достатності інформації для прийняття рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок».Отже, виникає необхідність в розробленні таких методів і засобів розпізнавання ситуації та підтримки прийняття рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок», які б: виконували розпізнавання ситуацій для всіх 5 груп системи керованих функцій житла; передбачали підтримку прийняття рішень для всіх 5 груп системи керованих функцій житла; виконували оцінювання достатності інформації для прийняття всіх рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок», на що й будуть спрямовані подальші зусилля авторів.
Keywords: кіберфізична система «Розумний будинок»; система керованих функцій житла; керування мікрокліматом житла; керування освітленням; система безпеки; керування системами мультимедіа; керування побутовою технікою та електромережею