РОЗРОБКА АРХІТЕКТУРИ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ВІДДАЛЕННОГО НАВЧАННЯ НА ОСНОВІ ОДНОНОПЛАТНОГО КОМП’ЮТЕРУ (Computer systems and information technologies, 2022)
У представленій роботі запропоновано вирішення питання забезпечення навчальних курсів з напрямку комп’ютерної інженерії на основі одноплатного комп’ютеру (ОК) для можливості віддаленого навчання. Запропонований підхід базується на використанні внутрішньої мережі університету (дротової або бездротової) для того, щоб забезпечити доступ всередині цієї мережі, а також розгортанні мережевого тунелю для віддалених користувачів та пов’язаних компонентів. Ці дії супроводжуються налаштуванням параметрів доступу користувачів до системи. У роботі проаналізовані вимоги усіх сторін, що будуть використовувати та забезпечувати функціонування системи. На основі цього отримані вимоги щодо процесів мережевих комунікацій, мережевого адміністрування, вимоги до програмного забезпечення та інші вимоги. З урахуванням цих результатів проведено аналіз щодо можливостей ОК та реалізовано систему відповідно до отриманих вимог на основі наявного апаратного забезпечення та вимог цільового курсу. Робота представляє деталі відносно реалізації запропонованої архітектури та розглядає результати, які отримані під час розгортання системи. Описана система була розгорнута на базі ОК FriendlyARM Nano Pi для проведення курсу Вбудовані комп’ютерні системи реального часу та успішно забезпечила проходження курсу студентами за умов віддаленого навчання. Продемонстровано, що система є надійною з точки зору продуктивності та за умов одночасного підключення багатьох користувачів. З точки зору адміністрування система надає широкі можливості щодо конфігурування, що є значною перевагою для викладача та адміністратору. Розроблена архітектура має потенціал для подальшого вдосконалення, оскільки вона потребує відносно незначних мережевих ресурсів та може бути легко розгорнута з урахуванням наявних для цього можливостей та вимог і обмежень мережевої інфраструктури.
Keywords: одноплатний комп’ютер; віддалена освіта; мережа; архітектура; віддалений доступ