WEB-СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ ПІДРАХУНКУ БОЙОВИХ ТА НЕ БОЙОВИХ ВТРАТ ПІД ЧАС ВОЄННИХ ПОХОДІВ У СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ (Computer systems and information technologies, 2022)
Робота присвячена розрахунку чисельності втрат середньовічних армій за допомогою методів штучного інтелекту. Розглянуто декілька можливих методів підрахунку, проаналізовано історичні джерела. Проведено аналіз факторів, що впливали на бойові та не бойові втрати, аналіз наукової та науково-популярної літератури та перекладено запропоновані спеціалістами методи на мову формул. Розглянуто процес побудови нейронних мереж, підбору їх архітектури, пошуку та синтезу даних для навчальних вибірок, розглянуто процес навчання та перевірки отриманих даних. Розроблено дві моделі нейронних мереж та інформаційна модель у вигляді UML-діаграм майбутнього веб-додатку. Описано діаграми варіантів використання, класів та компонентів для кожного елементу web-системи. Виконано реалізацію моделей за допомогою сучасного фреймворку Django. Розроблено та опротестовано повноцінний web-додаток з мікроблогом. Зроблено висновки щодо ефективності та можливості масштабування розробленої системи, продемонстровано функціонал системи на реальному історичному прикладі.У рамках проекту розроблено моделі інформаційної системи для аналізу чисельності та підрахунку військових втрат далекого минулого. Описано математичні моделі, проаналізовано історичні джерела та створено детальні моделі додатку за допомогою мови моделювання UML, що дозволяє детально зрозуміти його інтерфейс на етапі моделювання.На основі даних, отриманих під час аналізу історичної літератури, розроблено архітектури нейронної мережі для визначення небойових втрат середньовічної армії та визначення бойових втрат на основі даних про кількість солдатів кожного з видів збройних сил, які були загиблі. брав участь під час бою.Розроблено веб-додатки для розрахунку бойових і небойових втрат, розроблено дизайн інтерфейсу та міні-блок для публікації системи Новини. Для прикладу підраховано небойові втрати монгольської армії в перший місяць західного походу (1236 р.).
Keywords: середньовічна військова історія; розрахунок чисельності військ; персептрон; моделювання; Python; Dgango