АНАЛІЗ ПРОТОКОЛІВ КВАНТОВОГО ПРЯМОГО БЕЗПЕЧНОГО ЗВ’ЯЗКУ (Computer systems and information technologies, 2023)
Розвиток сучасних обчислювальних технологій ставить під загрозу конфіденційність інформації, що майже завжди забезпечується традиційними криптографічними засобами. Ця обставина змушує шукати нові методи захисту. З огляду на сучасні тенденції, такими альтернативами можуть стати методи квантової криптографії, що дозволяють вирішити немало складних завдань, які неможливо виконати за неквантового обміну інформацією. Квантова криптографія - розділ квантової інформатики, що вивчає методи захисту інформації за допомогою квантових носіїв. Можливість такого захисту забезпечується фундаментальними законами квантової механіки. Одним з перспективних напрямків квантової криптографії є квантовий захищений прямий зв'язок (Quantum Secure Direct Communication, QSDC), який забезпечує безпечний зв'язок без спільного ключа. Характерною особливістю цього методу є відсутність криптографічних перетворень, відповідно, відсутня проблема розподілу ключів. Метою даної роботи є загальний огляд протоколів квантової криптографії, пошук їх слабких місць для подальшого розвитку та вдосконалення, а також виявлення вразливостей до різних атак.У статті проведено аналіз нових методів та протоколів, а також представлено їх переваги та недоліки. На основі часткових узагальнень теоретичних положень та практичних досягнень у галузі квантової криптографії було розроблено узагальнену класифікацію. Порівнюючи різні фактори протоколів та їх стійкість до певних кібератак, ми маємо можливість виявити ряд проблем у цій галузі та розширити можливості вибору відповідних методів для побудови сучасних систем квантового захисту інформації. У відповідності до цього, представлено висновки щодо використання протоколів та підвищення рівня їх ефективності.
Keywords: квантова криптографія; класифікація; квантовий прямий безпечний зв'язок; квантовий розподіл ключів