ЗАСТОСУВАННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ ГЕНЕРАЦІЇ ОКРЕМИХ ЕЛЕМЕНТІВ СТЕГАНОГРАФІЧНОЇ СИСТЕМИ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ (Computer systems and information technologies, 2023)
У статті представлено методику генерації окремих елементів стеганографічної системи на базі об’єднанні методів криптографії та стеганографії, що дає змогу підвищити рівень захисту інформації та розробити більш ефективні нові нетрадиційні методи забезпечення інформаційної безпеки у глобальній мережі. Зважаючи на невпинний розвиток та вдосконалення методів комп’ютерної криптографії та стеганографії дослідження саме цього напрямку стеганоаналізу є найбільш актуальним. Запропоновано застосувати метод заміни молодших біт (LSB- метод), оскільки він, у комбінації з криптографічним алгоритмом RSA, дає змогу забезпечини високий рівень інформаційної безпеки та швидкість вбудовування і вилучення великого об'єму інформації.Практична цінність полягає в можливості швидкої генерації стеганографічних контейнерів та забезпеченні надійного шифрування і дешифрування прихованої інформації в них. На етапі експериментальних досліджень запропонований метод заміни молодших біт був порівняний з іншими методами, що могли б використовуватись для генерації окремих елементів стеганографічної системи. За результатами досліджень метод LSB підтвердив наочно свою ефективність. Результати експерименту показали високу стійкість та якість отриманої методики шифрування та дешифрування даних при пересиланні їх відкритим каналом зв’язку (електронною поштою).
Keywords: стеганографічна система; криптографія; шифрування; дешифрування; стеганоаналіз; фрактали; RSA; LSB