ГОЛОСОВИЙ ПОМІЧНИК ДЛЯ ПОШУКУ ТОВАРІВ У МАГАЗИНІ ОДЯГУ (Computer systems and information technologies, 2023)
У даній статті досліджено застосування машинного навчання в обробці аудіо файлів, використання нейронних мереж для розпізнавання голосових команд, створенню голосового помічника для пошуку товарів в магазині одягу, створенню набору даних для тренуванння нейронної мережі.. Метою роботи є розробка голосового помічника для пошуку товарів у магазині одягу.У результаті було створено набір даних, що містить 30 категорій та 3095 аудіозаписів, натреновано модель нейронної мережі з використанням зібраних даних та досягнуто точності 96.02%; WER: 0.0398; CER: 0.0087. Було інтегровано модель разом із системою пошуку в API голосового помічника, який дозволяє зробити запис з мікрофону, конвертувати аудіо в текст, розбити текст на ключові слова та провести пошук по базі даних з використанням отриманих ключових слів. Система розпізнавання мови показала стабільну та високу точність під час запису з мікрофону. Це забезпечує користувачам надійність та точність результатів розпізнавання навіть при використанні простих мікрофонів. Пошук дозволяє знаходити результати за ключовими словами та назвою речей, є функціонал рекомендації схожих речей, у випадку, якщо нічого не було знайдено за запитом користувача. Гнучкість системи дозволяє розуміти мовні контексти та не залежить від порядку слів у фразі, оскільки пошук відбувається по ключовим словам окремо. В роботі було проаналізовано літературу та проведено порівняння існуючих підходів розпізнавання голосових команд. Описано методи обробки аудіо сигналів. Було розглянуто проблему пошуку товарів у магазині одягу та досліджено сучасний стан ринку та попит на технологію.Практична цінність полягає у тому, що розроблений голосовий помічник є спеціалізований та оптимізований для пошуку товарів у магазині одягу, дозволяє вирішувати задачі пошуку товару за заданими критеріями, спрощує завдання пошуку для різних груп людей.
Keywords: машинне навчання; нейронні мережі; розпізнавання голосу; розпізнавання української мови; голосовий помічник; пошук товарів