КОНЦЕПЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РЕСТАВРАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ (Computer systems and information technologies, 2023)
Культурна спадщина є ключовою для ідентичності та розвитку. Багато цінних об'єктів загрожують час, природні стихії і фінансова відсутність. Інноваційні технології є вирішальними для їх збереження. Стаття розробляє інформаційну систему, засновану на доповненій реальності (AR), для реставрації культурної спадщини. Це розширює підхід AURA, спрямований на збереження музичних просторів, застосовуючи AR для культурних об'єктів. Нові методи покращують AURA, дозволяючи точну реставрацію об'єктів, що зазнають впливу часу. 3D-моделювання та машинне навчання дозволяють створювати віртуальні копії з точністю до деталей. Доповнена реальність та машинне навчання відкривають нові перспективи для збереження культурних цінностей. Стаття пропонує інноваційний підхід використання AR для реставрації культурної спадщини. Автори пропонують унікальні рішення для точного моделювання 3D-моделей об'єктів. Мета статті - розробити інформаційну систему для реставрації культурної спадщини через AR. Це дозволить збільшити можливості збереження та дослідження цінностей. З використанням AR та 3D-моделювання можна покращити реставрацію об'єктів та забезпечити доступ для дослідників і публіки. У подальших дослідженнях запропоновані підходи та методи будуть реалізовані для розширення функціональності інформаційної системи. Це включатиме розробку інтерактивних інтерфейсів для взаємодії з віртуальними моделями культурної спадщини, аналіз даних для глибшого розуміння процесів реставрації та виявлення тенденцій, а також інтеграцію передових інформаційних технологій, таких як віртуальна реальність та системи розпізнавання природної мови, з використанням штучного інтелекту. Основною метою є вдосконалення процесів збереження та вивчення культурної спадщини шляхом використання сучасних інформаційних технологій.
Keywords: Культурна спадщина; реставрація; інноваційні технології; доповнена реальність (AR); машинне навчання; 3D-моделювання; інформаційні технології