ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ USABILITY-ТЕСТУВАННЯ КОРИСТУВАЛЬНИЦЬКИХ ІНТЕРФЕЙСІВ (Computer systems and information technologies, 2023)
У статті проаналізовано проблеми підтримки якості програмного забезпечення, а саме, usability-тестування, як напрямку забезпечення цієї якості, був проведений аналіз публікацій, в якому були розглянуті методи електроокулографії, електроретинографії, mouse-tracking, eye-tracking тощо і який довів, що питання підвищення якості програмних продуктів, в значній мірі залежить від ефективності usability-тестування, проведене дослідження базується на проведеному аналізі традиційних, методів і засобів тестування програмного забезпечення і пропозиції в якості альтернативного вирішення проблеми, саме технологій mouse-tracking і eye-tracking, було визначено критерії і метрики для оцінки usability веб-додатків, в якості методологічної бази застосовувався аналітичний підхід, що передбачає комплексний розгляд об'єкта дослідження, для отримання даних використовувалися методи порівняльного аналізу, класифікації, обробка результатів проводилася за допомогою стандартних методів статистичної обробки, було проведено оцінювання необхідності і значення usability-тестування веб-сайтів, розглянуто загальноприйняті правила та рекомендації в області usability-тестування, проаналізовано кількісні та якісні методи оцінки usability-тестування, для більш детального вивчення предмета дослідження були розглянуті ергономічні взаємодії користувача з інформаційною системою, а саме з веб-ресурсом, вивчено основні категорії користувачів в залежності від цілої низки показників, особлива увага приділялася встановленню критеріїв оцінки якості виходячи з існуючих стандартів рекомендацій, було проведено огляд процесу usability-тестування інтерфейсів інформаційних систем, його аналіз та оцінку, проведено аналіз методів електроокулографії та електроретинографії, технології mouse-tracking та eye-tracking, зроблено висновок, що використання саме технології eye-tracking дозволить збирати і систематизує кількісні та якісні дані про взаємодії користувача з системою і дасть можливість оптимізувати процес usability-тестування скоротивши час його проведення, створені передумови щодо проведення експериментального дослідження теоретичних результатів за допомогою технологій eye-tracking.
Keywords: тестування; usability; якість; веб-сайт; метод; електроокулографія; mouse- tracking; eye-tracking; автоматизована система обробки даних