АЛГОРИТМ ТА ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ МОДЕЛЕЙ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ЇХ ТЕКСТОВИМ ОПИСАМ (Computer systems and information technologies, 2023)
Дана робота присвячена вирішенню проблеми аналізу відповідності моделей бізнес-процесів їх текстовим описам. Проблема полягає в тому, що моделі бізнес-процесів описують перепроектовані або абсолютно нові процеси діяльності організації, але "неправильні" моделі, які некоректно відображають вимоги до процесів, можуть вводити в оману учасників бізнес-процесів та інших зацікавлених сторін, а також спричиняти помилки в ході виконання бізнес-процесів, що призводять до додаткових витрат. Тому метою дослідження є забезпечення коректності моделей бізнес-процесів шляхом аналізу їх відповідності текстовим описам, сформульованим власниками бізнес-процесів або бізнес-аналітиками. У роботі здійснено огляд існуючих інструментів моделювання та аналізу бізнес-процесів, а також розглянуто основні технології обробки природної мови, серед яких токенізація, пошук стоп-слів та стеммінг. Ці технології пропонується використовувати для аналізу відповідності моделей бізнес-процесів їх текстовим описам. Запропоновано підхід до розв'язання задачі аналізу відповідності моделей бізнес-процесів їх текстовим описам з використанням обраних засобів обробки природної мови та розроблено відповідний алгоритм. Формалізовано процес аналізу відповідності моделей бізнес-процесів їх текстовим описам за допомогою моделювання потоків даних та розроблено відповідне програмне забезпечення, яке реалізує цей процес. Продемонстровано приклади розрахунків, які підтверджують працездатність запропонованого підходу на прикладі аналізу моделі бізнес-процесу доставки продукції та відповідного текстового опису даного бізнес-процесу. На завершення зроблено висновки та визначено напрямки подальших досліджень.
Keywords: аналіз моделей бізнес-процесів; відповідність моделі бізнес-процесів текстовому опису; обробка природної мови; аналіз текстових міток дій