ДОСЛІДЖЕННЯ НА ОСНОВІ КОМП’ЮТЕРНОЇ МОДЕЛІ ПРОЦЕСУ НАГРІВУ СТАЛІ З МЕТОЮ ЗНИЖЕННЯ РЕСУРСОВИТРАТ (Computer systems and information technologies, 2023)
Сталь – один з найважливіших матеріалів у сучасному світі, який використовується в різних галузях промисловості та будівництві. Виробництво сталі починається з нагрівання металевого розплаву в сталерозливних ковшах – обладнанні, що використовується в металургійній промисловості для виробництва різних видів сталі. Ковш відіграє ключову роль у цьому процесі, оскільки саме в ньому відбувається нагрівання металевого розплаву. Пошук раціональних технологічних схем, що забезпечують економне використання матеріальних і енергетичних ресурсів при виробництві високоякісної металопродукції, є актуальним науково-технічним завданням, що стоїть перед інженерно-технічним персоналом сталеплавильного виробництва і якісної конкурентоспроможної металопродукції. Випадкові підвищення і зниження температури сталі можуть призвести до погіршення якості сталі, прискореної ерозії вогнетривких матеріалів і підвищених енерговитрат. Теплові втрати сталі залежать від теплового стану ковша, теплофізичних властивостей металевого розплаву та шлаку. Тепловий стан і теплофізичні властивості розплавленої сталі та шлаку необхідно визначати кількісно, щоб краще контролювати виробничий процес, кінцевий склад розплаву і бажану температуру розливання.
Keywords: комп’ютерне моделювання; розплав; зменшення витрат; сталерозливний ковш